Harry Dekker (Unilever) geëerd met de Coq de Grand Honneur tijdens jaarlijks GVR-diner.

De Hanenwinnaars 2024 tijdens het GVR Hanendiner: v.l.n.r. Baba Touré, Emma Branderhorst, Harry Dekker, Yvonne Nassar, Peeter Verlegh.

Amsterdam, 11 maart 2024- Het Genootschap voor Reclame (GVR) heeft maandagavond tijdens het jaarlijkse Hanendiner de winnaars bekend gemaakt van de prijzen voor de meest opvallende verschijningen in het marketingcommunicatie vak. Het genootschap reikt elk jaar in drie categorieën prijzen uit. De Jonge Haan, voor het meest opvallende talent onder 30 jaar, de Coq d’Honneur, voor de vakgenoten uit de wetenschap, bureau-, en adverteerderswereld die met hun bijdrage aan het vak in het afgelopen jaar het meest zijn opgevallen en de Coq de Grand Honneur, een oeuvreprijs. De leden van het GVR waren dit jaar te gast bij Accenture Song. Patritia Pahladsingh (CEO Accenture Song Interactive), zelf vorig jaar winnares van een Coq d’Honneur, verzorgde de aftrap van het programma met een inspirerende presentatie.

Coq d’Honneurs

Tijdens het diner werden de Coq’s d’Honneur 2024 uitgereikt aan:

Yvonne Nassar, Head of Marketing & Communication van Het Van Gogh voor de buitengewoon impactvolle en succesvolle campagne met Pokémon waarmee een jonge doelgroep naar het museum werd getrokken. Deze campagne is tot stand gekomen in samenwerking met vele collega’s binnen het museum en de partner Pokémon.

Peeter Verlegh, Professor Marketing VU Amsterdam, voor de brug die hij weet te slaan tussen de wetenschap en het vak, maar in het bijzonder voor zijn inspirerende werk over merkactivisme waar hij onderzoek naar heeft verricht en een SWOCC publicatie over heeft geschreven.

Baba Touré, vanwege zijn niet aflatende inspanningen voor een meer inclusieve (marketing)wereld. Touré heeft vorig jaar met zijn social first bureau Home (voorheen Hammerfest), laten groeien naar 40+ mensen met steeds grotere accounts. Hetgeen aantoont dat bureaus met een missie ook commercieel steeds succesvoller zijn. Daarnaast is Touré ook oprichter en voorzitter van stichting Reframe, het opleidingsinstituut dat als doel heeft om de DEI transformatie van de marketingindustrie te versnellen.

De genomineerden voor de Jonge Haan gaven elk een presentatie over hun eigen passie en visie op het communicatie vak:

Carolin Ischen, Assistent Professor Amsterdam School of Communication Research over de toekomst van chatbots en de noodzaak om chatbots menselijke emoties te laten begrijpen.

Rafia Karamowa, Projectmanager HuMe Academy over de noodzaak om bruggen te slaan tussen de arbeidsmarkt en GenZ.

Emma Branderhorst, regisseur (The Cornershop) van ‘Stukje van mij’ over de noodzaak van een vrouwelijke blik in commerciële communicatie.

Emma Branderhorst wist uiteindelijk de meeste stemmen van de aanwezigen te veroveren met haar vlammende betoog en werd daarvoor beloond met de Jonge Haan.

Coq de Grand Honneur

De avond eindigde met de uitreiking en lauwering van een reclame-icoon en de toekenning van de Coq de Grand Honneur, de ‘oeuvreprijs’ van het GVR.

Harry Dekker (tot eind 2023 Media Director Unilever) ontving de oeuvreprijs Grand Coq d’Honneur voor zijn jarenlange innovatieve werk als mediamanager van Unilever. Het bestuur van het GVR roemde Dekker’s visie en leiderschap in de mediawereld, waarin hij lange tijd een voorhoederol heeft gespeeld met vernieuwende concepten zoals Life & Cooking. Dekker zag ook al heel vroeg de opkomst en waarde van de digitale kanalen. Namens de BvA is Dekker ook betrokken geweest bij het nieuwe kijk-, en luistercijfer platform. Het bestuur concludeerde dat er op mediagebied in Nederland geen grotere autoriteit is geweest.

Harry Dekker benadrukte in zijn dankwoord het belang van een goed afgesteld moreel en ethisch kompas voor iedereen in het vak; hetgeen ook al sinds 1927 vermeld staat in de statuten van het GVR.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Hanen en het GVR kunt u contact opnemen met het bestuur van het GVR via  info@genootschapvoorreclame.nl

NB. De prachtige hanenbeeldjes zijn gemaakt door beeldend kunstenaar Gerda van Kersbergen.

NB. De foto is gemaakt door Studio Gemini Paul Ridderhof.

Paul Manuel (DEPT®) krijgt ‘Coq de Grand Honneur’ uitgereikt tijdens 100-jarig GVR hanendiner

De Hanen-winnaars 2023 tijdens het 100-jarig GVR hanendiner: v.l.n.r. Miles Momoh, Kyra Roest, Paul Manuel, Patritia Pahladsingh.

Amsterdam 7 februari 2023 – Het Genootschap voor Reclame (GVR), dat dit jaar haar 100ste verjaardag viert, heeft maandagavond tijdens het Hanendiner de winnaars bekend gemaakt van de prijzen voor de meest opvallende verschijningen in het marketing communicatie vak. Het genootschap reikt elk jaar in drie categorieën prijzen uit: voor de Jonge Haan, het meest opvallende talent onder de 30 jaar, de Coq d’Honneur, iemand die dit jaar het meest is opgevallen voor zijn of haar bijdrage voor het vak en de Coq de Grand Honneur, een Oeuvreprijs. De leden van het GVR waren deze avond te gast bij Dentsu Benelux, waar zij naast de presentaties van de winnende Hanen, genoten van een bijzonder diner in Japanse sfeer.

Coq d’Honneurs

Tijdens het diner werden drie Coq’s d’Honneur uitgereikt.

Isabel Boerdam – Founder Green Food Lab

De jury over Isabel: Isabel Boerdam is de oprichtster van het marketing en communicatiebureau Green Food Lab. Een succesvol bureau dat campagnes en content maakt voor veel A-merken. Maar bovenal een bureau met een missie waar Isabel persoonlijk betrokken bij is: de wereld een beetje beter achterlaten door vegetarisch en plantaardig eten te promoten. Zo startte zij in 2018 met de ‘Week zonder vlees’. Inmiddels een landelijk fenomeen waar 1 op de 5 Nederlanders aan meedoet en de overheid, veel merken en supermarkten zich aan verbinden. Isabel laat zien dat je een succesvol bureau kan opbouwen gedreven door een maatschappelijke missie. Isabel nam haar Haan virtueel in ontvangst bij een tussenstop tijdens haar fietsreis door Chili.

Kyra Roest – Founder AD.BUSINESS

De jury over Kyra: Kyra is ondernemer met een eindeloze hoeveelheid vlieguren in de Nederlandse (en internationale) reclame industrie. Ze is al jaren de initiatiefnemer en ’trekker’ van de Dutch Embassy of Creativity in Cannes; de plek waar het Nederlandse vak elkaar elk jaar ontmoet en waar de kwaliteiten van de Nederlandse industrie in de internationale kijker worden geplaatst. Daarnaast investeert ze veel tijd in het opleiden van jong talent dat bij haar altijd op kansen kan rekenen. Tot nu toe een van de unsung hero’s in de reclame en juist daarom heeft zij deze Haan meer dan verdiend. 

Patritia Pahladsingh – CEO Accenture Song

De jury over Patritia: In haar 25 jaar in reclame en communicatie heeft Patritia Pahladsingh een enorme bijdrage geleverd aan het vak. Ze is een van de motors achter de groei van TBWA in de afgelopen jaren en met dezelfde energie gaat zij vanaf deze maand aan de slag als CEO van Accenture Song. Patritia is uitgesproken en gedreven om goed te doen, waarmee ze een rolmodel is voor veel jong talent in het vak. Met haar aanstekelijke energie en oprechte aandacht voor mensen heeft Patritia een geweldige bijdrage geleverd aan meer diversiteit en inclusie in de reclamewereld en in het creatieve werk.

Miles Momoh is de Jonge Haan 2023

Voor de Jonge Hanen waren drie talenten genomineerd:

Kiki de Bruin doet een PhD journalistiek bij de Hogeschool Utrecht op Nieuwsmijding en de gevolgen voor geïnformeerd burgerschap in een democratische samenleving.

Miles Momoh werkt als cultureel Strateeg bij Hammerfest in Amsterdam en is ex-bestuurslid bij We Are RA*W.

Renee van den Oetelaar staat aan het hoofd van Boomerang FT, een bureau waarmee zij jong talent een springplank wil bieden voor een loopbaan in digitale reclame.  

De drie kandidaten moesten ter plaatse het genootschap overtuigen waarom zij de meeste waarde toevoegen aan het vak. Na uitvoerig overleg en verschillende stemrondes werd de Jonge Haan 2023 uitgereikt aan Miles Momoh. Miles kreeg de prijs vanwege zijn inzet voor gelijkwaardige behandeling binnen de creatieve industrie, onder andere door actief bij te dragen aan het ‘PlusPlusOne’ programma dat gericht is op het versterken van diversiteit en inclusie in het marketing- en reclamevak.

Coq de Grand Honneur

De avond eindigde met de uitreiking en lauwering van een reclame-icoon en de toekenning van de Coq de Grand Honneur, de ‘Oeuvreprijs’ van het GVR aan:

Paul Manuel – Founder DEPT®

De jury over Paul: Paul heeft met DEPT® een van de grootste advertising groepen van Europa opgezet. Na een carrière als olympisch zeiler startte hij samen met zijn broer het bureau TamTam wat uiteindelijk in 2015 zou uitgroeien tot wat nu DEPT® is. Hij wordt door sommigen omschreven als één van de aardigste mensen in het vak en treedt niet vaak op de voorgrond. Paul krijgt de Coq de Grand Honneur omdat hij onvoorstelbaar belangrijk voor onze sector is geweest en nog steeds is. Met zijn inzet om de veelzijdigheid en creatieve mogelijkheden van digitaal effectief te benutten voor succesvolle marketing- en advertising strategieën van zijn opdrachtgevers, heeft hij het vak op indrukwekkende wijze verder gebracht.

Bijlage: Foto van de Hanenwinnaars v.l.n.r. Miles Momoh, Kyra Roest, Paul Manuel, Patritia Pahladsingh. Isabel Boerdam ontbreekt omdat zij momenteel in Chili verblijft.

Over het GVR

Het Genootschap voor Reclame werd opgericht in 1923 met als doel de betekenis van reclame en de erkenning daarvan te bevorderen. Honderd jaar later brengt het Genootschap vertegenwoordigers van reclamebureaus, opdrachtgevers, PR-bureaus, onderwijs en wetenschap bij elkaar. Alle leden van het GVR leveren een actieve bijdrage aan het communicatievak en hebben hun sporen daarin verdiend. Bij de bijeenkomsten van het GVR wordt invulling gegeven aan de ‘kennisconnectie’: kennis wordt gedeeld en de vriendschap in het vak versterkt.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Hanen en het GVR kunt u contact opnemen met het bestuur van het GVR via  info@genootschapvoorreclame.nl

NB. De prachtige hanenbeeldjes zijn gemaakt door beeldend kunstenaar Gerda van Kersbergen.

Mary Hoogerbrugge wint oeuvreprijs Coq de Grand Honneur bij Hanendiner

Hilversum, 4 oktober 2021 – Het Genootschap voor Reclame (GVR) heeft tijdens het jaarlijkse Hanendiner op maandagavond 4 oktober de winnaars van de prijzen voor de meest waardevolle prestaties in het marketingcommunicatievak bekendgemaakt. De prijzen werden uitgereikt bij Ad Alliance op het Mediapark in Hilversum waar het GVR te gast was.

Het illustere genootschap reikt elk jaar drie prijzen uit: de oeuvreprijs Coq de Grand Honneur is voor de vakvrouw/-man die gedurende haar of zijn carrière op uitzonderlijke en inspirerende wijze heeft bijdragen aan het vak. De Coq d’Honneur is bestemd voor vakgenoten die het afgelopen jaar een markante prestatie hebben geleverd. En de Jonge Haan is de prijs voor een aanstormend talent onder de dertig jaar, die uit drie kandidaten door de leden van het GVR wordt benoemd.

Bekijk hieronder alle vijf winnaars plus jurycommentaar op een rijtje.

Coq de Grand Honneur:

  • Mary Hoogerbrugge (De Positioneerders, voorzitter Effie jury)

Mary is de grote voorvechtster van ‘bewezen effectiviteit van reclame en marketing’. In alle stappen van haar lange carrière heeft zij ervoor gepleit dat marketing en communicatie niet louter op persoonlijke voorkeur en buikgevoel ontwikkeld worden, maar onderbouwd worden met feiten en wetenschappelijk onderzoek. Gestart als pupil van Giep Franzen, gegroeid bij SWOCC, richtte zij haar eigen bureau De Positioneerders op. Sinds 2016 ziet zij als voorzitter van Effie Nederland erop toe dat het allerbeste werk met deze prijs beloond wordt. Mary heeft het vak een steviger grondvest gegeven en het is dan ook volledig verdiend dat zij dit jaar de Coq de Grand Honneur ontvangt.

Coq d’Honneur:

  • Michiel Rijshouwer (Persuade)

Het marketingsucces van Zeeman is niet meer weg te denken uit ons vak. Keer op keer weet Michiel samen met zijn team nieuwe successen te boeken en het vak te verrassen. Vanuit Den Bosch bedenkt hij ideeën die ‘de gewone man en vrouw’ altijd weten te raken. Als we het hebben over het vooruit brengen van het vak, is Michiel meer dan een haan waardig!

  • Soufiane Touzani (online influencer)

Soufiane is al sinds 2002 influencer. Hij spreekt een brede doelgroep aan en is een voorbeeld van inclusiviteit. Soufiane werkt goed samen met merken als ING, Nike en Coop en verdiept zich altijd in wat een merk wil. Hij bouwt bovendien aan een multimediaal platform van tv-formats, online community’s en offline events. En bovenal is Soufiane een sympathieke, sociale, ambitieuze en energieke professional en persoon.

  • Lee Stuart (Patta)

Patta heeft zich in de afgelopen jaren gevestigd als Amsterdams wereldmerk en is trendsetter voor de straatcultuur. Van fantastische samenwerkingen op wereldniveau met Nike en New Balance tot maatschappelijke projecten in Amsterdam Zuid-Oost; Patta maakt impact. Als head of brand heeft Lee het merk mede gesmeed tot wat het nu is en heeft daarmee een geheel nieuwe dimensie aan het vak toegevoegd.

Jonge Haan

Traditiegetrouw werden voor de verkiezing van de Jonge Haan drie vakgenoten genomineerd. Tijdens het Hanendiner moesten zij zichzelf presenteren met een motivatie waarom ze het meest waarde toevoegen aan het communicatievak. Na stemming van de leden van het genootschap won Brahim Zarouali overtuigend van Renée Kiesouw en Titus van Dijk.

  • Brahim Zarouali (Universiteit van Amsterdam)

Brahim is een zeer getalenteerde onderzoeker en op dit moment universitair docent persuasive communication aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft onderwijs over persuasive communication en nieuwe mediatechnologieën, zoals AI, digitale communicatie en gepersonaliseerde advertenties. In augustus 2018 behaalde hij zijn PhD aan de Universiteit van Antwerpen met een onderzoek naar de manier waarop adolescenten reageren op gepersonaliseerde advertenties op social media platformen. Hij won zeer recent de prestigieuze Top Dissertation Award van de Children, Adolescents and Media Division (CAM), van de International Communication Association.

 

NB. De prachtige hanenbeeldjes zijn gemaakt door beeldend kunstenaar Gerda van Kersbergen.

Aad Kuijper gelauwerd met een ‘Coq de Grand Honneur’ tijdens het GVR Hanendiner

Het Genootschap voor Reclame (GVR) heeft tijdens het Hanendiner maandagavond op de WPP Campus Amsteldok de winnaars bekend gemaakt van de prijzen voor de meest opvallende verschijningen in het marketing communicatie vak. Het genootschap reikt elk jaar in drie categorieën prijzen uit; voor de Jonge Haan, het meest opvallende talent onder de 30 jaar, de Coq d’Honneur, iemand die dit jaar het meest is opgevallen voor zijn of haar bijdrage voor het vak en de Coq de Grand Honneur, een Oeuvreprijs.

Coq d’Honneurs

Tijdens het diner werden drie Coq’s d’Honneurs uitgereikt.

Arno de Jong (Chief Marketing Officer – Nederlandse Loterij)
Jury : Arno, als verantwoordelijke voor alle merken van de Nederlandse Loterij, lijkt dit jaar zelf wel het winnende lot uit de loterij, met o.a. 2 Gouden Effies voor Toto en 2 Gouden Loeki’s voor de Staatsloterij. De jury is onder de indruk van de kwaliteit en de resultaten van de campagnes en de manier waarop de ingezette positionering van de merken consistent is doorgevoerd. Een goed voorbeeld van succes door investeren in korte én lange termijn effect. Arno kreeg ook te maken met de keerzijde van dat succes: kritiek op het stimuleren van kansspelen. De nuance die hij aanbrengt in de discussie daarover, onderstreept voor de jury dat Arno de Coq d’Honneur terecht ontvangt.’

Atva van Zanten (CEO – Mindshare Netherlands)
Jury : Atva heeft gedaan wat bijna onmogelijk leek. Haar voorganger snel doen vergeten.Ze had grote schoenen te vullen, en dat heeft ze met verve gedaan. Mindshare, nog steeds nummer 1 onder de mediabureaus heeft ze verder ontwikkeld. Inhoudelijk, maar ook onder haar bezielende leiding een paar mooie klanten weten toe te voegen aan de portefeuille. Ook haar persoonlijke verhaal spreekt aan. Atva brengt diversiteit en inclusiviteit naar de next level en doet een duidelijk beroep op haar collega vakgenoten om dat ook te doen. Atva’s missie om de wereld inhoudelijk niet alleen beter maar vooral ook vriendelijker te maken levert haar deze bekroning op.

Cas Biesta (Head of Marketing & Brand Partnerships – AFC Ajax)
Jury : Cas heeft Ajax op merkniveau naar een van de topclubs van de wereld gebracht. Met de merk positionering “Ajax for the future” en een aantal nieuwe partnerships heeft hij het afgelopen jaar nieuwe stappen gezet in het verder brengen van het merk en de commerciële invulling daarvan. De jury vindt het knap hoe Ajax, met zijn eigen media services, in heeft gespeeld op het Europese succes waarvan de content op vele social media timelines waren terug te zien.

Coq de Grand Honneur

De avond eindigde met de uitreiking en lauwering van een reclame-icoon

Aad Kuijper (Oprichter, partner en eigenaar – Alfred)
De man die álle reclame- en marketingprijzen die er zijn, heeft gewonnen, krijgt dit jaar de Coq de Grand Honneur uitgereikt. De jury roemt ‘zijn prachtige werk voor merken als Jumbo, Calvé, Mora, Simpel en Johma; sterke merken dankzij de campagnes uit zijn koker. De liefde voor het vak straalt daar vanaf en zijn scherpe teksten zijn onderdeel van ons dagelijks taalgebruik geworden. Onder zijn leiding weet zijn bureau Alfred jaar in jaar uit prijswinnend werk te maken. Dat stelt Aad in staat om naast alle campagnes, ook romans te schrijven. De jury hoopt dat dit geen carrièreswitch betekent en dat Nederland nog lang van zijn creatieve werk kan blijven genieten.’

De Jonge Haan

De Jonge Haan gaat naar Jurian van der Hoeven

Voor de Jonge Hanen waren drie talenten genomineerd. Zij moesten ter plaatse het genootschap overtuigen waarom zij de meeste waarde toevoegen aan het vak.

Jurian van der Hoeven (Cultural strateeg bij dawn,), Daan Jongen (strateeg en concept bij DPG media) en Joanna Strycharz (PhD Candidate aan de University of Amsterdam) vielen eerder dit jaar op met hun opvallende bijdragen aan ons vakgebied.

Uiteindelijk was het Jurian van der Hoeven die het genootschap wist te overtuigen en mocht de Jonge Haan in ontvangst nemen.

Oeuvreprijs ‘Coq de Grand Honneur’ voor John de Mol en Simon Neefjes

Het Genootschap voor Reclame (GVR) heeft tijdens het Hanendiner maandagavond bij Talpa Network de winnaars bekend gemaakt van de prijzen voor de meest opvallende verschijningen in het vak. Het genootschap reikt elk jaar drie prijzen uit, voor de Jonge Haan, het meest opvallende talent onder de 30 jaar, de Coq d’Honneur, iemand die dit jaar het meest is opgevallen voor zijn of haar bijdrage voor het vak en de Coq de Grand Honneur, een Oeuvreprijs.

Coq d’Honneurs

Tijdens het diner werden drie Coq’s d’Honneurs uitgereikt.

Yvette Belt-Beekman (KPN)
Jury: ‘Belt is een enorme vakvrouw die indruk maakt met de continu hoge kwaliteit van communicatie voor haar merken, met de innovatieve aanpak en haar bijdrage aan het vak. Zo is zij lid van de jury voor de iconische ‘Reclameparels’ t.b.v. 30 jaar SAN en SIRE-bestuurslid waarmee zij met de campagne ‘laat jij je jongen genoeg jongen zijn?’ een EFFIE won. Ook prijken er Gouden Loeki, Esprix, Amma’s en meer Effies in haar prijzenkast. Afgelopen jaar werd daar een Grand Prix (Cannes Lions) aan toegevoegd met de Evert 40-45-campagne.’

Hans Erik Tuijt (Heineken)
Jury: ‘Als Director Global Heineken Sponsorships is Tuijt verantwoordelijk voor alle sponsoring vanuit Heineken International. Vanuit deze hoedanigheid is Tuijt leading bij wereldwijde toonaangevende met sponsoringprojecten, met o.a. voetbal (Champions League), Formule1, Rugby, Holland Heineken House en James Bond. Vanuit zijn visie dat zeker 80% van de advertising voortkomt uit sponsorships zet hij hierbij fors in op innovatieve businessmodellen. Hans Erik Tuijt is een vakgenoot die met de Nederlandse trots in de wereld vergroot en de grenzen van het marketingvak steeds verder oprekt.’

Peter Neijens (UvA)
Jury: ‘Neijens is een zeer gerespecteerde wetenschapper die, o.a. als eerste directeur van SWOCC, steeds weer de kloof tussen de academische wereld en de praktijk wist te overbruggen. Zijn onderzoek omvat drie lijnen: publieke opinie, media & reclame en verstrengeling van reclameboodschap & inhoud. Neijens publiceerde hieromtrent ongeveer 200 artikelen in verschillende tijdschriften en boeken. Neijens is mede-oprichter van de SCor, NeSCOR en Graduate School of Communication, een instituut met 500 master-studenten per jaar. Hij richtte ook de Research-master in Communicatiewetenschap op. Vorig jaar is Neijens benoemd is tot Fellow van de International Communication Association.’

Tweemaal Coq de Grand Honneur

Voor het eerst in negen jaar dat de Coq de Grande Honneur wordt uitgereikt, waren er twee winnaars van deze oeuvre-prijs.

John de Mol (Talpa)
Jury: ‘Vanwege zijn niet-aflatende drang het Nederlandse medialandschap te veranderen en daar een eigen stempel op te drukken. Hierbij heeft De Mol niet alleen aandacht voor de internationale belangen van Talpa Network maar laat hij steeds nadrukkelijker een Nederlands, nationaal geluid laat horen, waarbij hij niet schuwt kritisch te zijn op het Nederlandse Mediabeleid. Middels geloofwaardige initiatieven wil hij een serieus, Nederlands alternatief bieden voor de Amerikaanse tech-giganten. Dit kan niet anders dan door fors te investeren in en experimenteren met dataprojecten, e-commerce, vernieuwende video-distributie (zoals Stuk TV) en nieuwe platforms (zoals VoetbalTV ism Knvb).’

Simon Neefjes (TBWA\Neboko)
Jury: ‘Neefjes is uitgeroepen tot Coq de Grand Honneur omdat hij een icoon in de reclamewereld is. Werd met TBWA\NEBOKO vier keer uitgeroepen tot Bureau van het Jaar, heeft 23 Effie Awards gewonnen en dit jaar benoemd tot VEA Legend. Neefjes heeft jaren in het bestuur van de VEA gezeten waar hij de vakorganisatie heeft getransformeerd van een wat ouderwetse, logge en dure vereniging naar een betaalbare en flexibele moderne club. Neefjes is initiatiefnemer van Amsterdammer helpt Amsterdammer en actief lid van NL2025, waar prominente Nederlanders de basis leggen voor een betere toekomst voor ons land.’

De Jonge Haan gaat naar Safi Graauw
Voor de Jonge Hanen waren drie mensen genomineerd. Zij moeten zichzelf elk presenteren tijdens met een uitleg waarom zij de meeste waarde toevoegde voor het vak. Na uitvoerige discussie tussen de leden van het genootschap won Safi Graauw  overtuigend van Jolique Möller en Deniz Alkaç.

Jury: Safi Graauw (30) heeft een achtergrond in de aardwetenschappen en is filmmaker. Daarnaast is hij de oprichter van creatief platform Cavemen. Met zijn unieke combinatie van aardwetenschappen; en zijn gevoel voor stijl, esthetiek en verhaal heeft hij menig mens weten te ontroeren in filmprojecten voor organisaties als Justdiggit. Zo werd zijn werk genomineerd op het Wildlife Film Festival en won hij het My Hero International Film Festival in California. Door het vervlechten van milieu-centrische content in sterk, vernieuwend en verhalend beeld slaat hij op geheel eigen wijze een unieke brug tussen mens en aarde.’

Hier een lijst met winnaars van afgelopen jaren.

Slagzinnencommissie blogt: het beschermen van #hashtags

In deze eerste blog nemen we een bijzonder fenomeen onder de loep, namelijk de hashtag. Wie online is ontkomt er niet aan. In deze blog staan we stil bij wat een hashtag is en kijken we naar de mogelijkheden van bescherming. Zijn die er eigenlijk wel? En wat heeft het Slagzinnenregister te bieden aan hashtags? In het kort: niet alle hashtags zijn te beschermen, maar het Slagzinnenregister biedt wel mogelijkheden. #durftevragen

De geschiedenis
Het gebruik van hashtags werd voor het eerst in 2007 voorgesteld door internet- en technologiespecialist Chris Messina, ook wel de ‘uitvinder’ van de hashtag genoemd. Door berichten op Twitter dezelfde ‘tag’ mee te geven kon er volgens hem sneller gezocht worden binnen de grote hoeveelheid Tweets. Het idee werd in eerste instantie negatief ontvangen door Twitter, maar de praktijk ging zijn eigen weg en het werd alsnog opgepakt.

Hoe werkt het?
Eigenlijk kan iedereen een nieuwe hashtag creëren door simpelweg een tekst zonder spatie achter het #-symbool te plaatsen. Hashtags worden allang niet meer alleen op Twitter gebruikt, ook andere social media zoals Facebook en Instagram danken hun kracht deels aan dit fenomeen. Als het een tag is die door anderen wordt opgepakt kan het een trend worden. Sterker nog: het kan zelfs een krachtig maatschappelijk statement maken of slachtoffers samenbrengen, denk aan de recente #blacklivesmatter en #metoo kwesties.

Bescherming via auteursrecht of merkenrecht
Dan de vraag of er enige bescherming mogelijk is op een hashtag. Hierbij kan in eerste instantie gedacht worden aan bescherming via het auteursrecht of het merkenrecht, maar de vereisten zijn streng.

Om in aanmerking te komen voor een auteursrecht – een recht dat ontstaat door creatie en niet door registratie in een register – moet er sprake zijn van een “eigen oorspronkelijk karakter” en een “persoonlijk stempel van de maker”. In andere woorden: een werk moet vooral oorspronkelijk en origineel zijn, een gevolg van creatieve keuzes. In de wereld waar de tags je om de oren vliegen, die bovendien per definitie liever kort dan te lang zijn, wordt dit al snel lastig.

Via het merkenrecht dan? Voor merkbescherming is het nodig dat er sprake is van “onderscheidend vermogen”. Ook dit levert een zekere drempel op, omdat datgene waar bescherming voor wordt aangevraagd in staat moet zijn om de herkomst van een waar of dienst aan te duiden. Algemeen gebruikte of beschrijvende woorden hebben van huis uit geen onderscheidend vermogen. Een tag die meer lijkt op een zin dan een woord kan evengoed beschrijvend zijn, althans een gebrek aan onderscheidend vermogen hebben, hoe creatief het ook mag zijn.

Hierbij speelt nog dat het #-symbool zelf ongetwijfeld als onvoldoende onderscheidend zal worden beschouwd – vergelijkbaar met bijvoorbeeld toevoegingen als .com en .nl, waardoor het in feite wordt ‘weggedacht’ bij de beoordeling door de merkenautoriteit. Het is niet nodig dat bedrijven als Nike of Louis Vuitton nog apart #nike of #louisvuitton als merk aanvragen; het eenvoudige woordmerk zal volstaan.

Zelfs al zou er een exclusief recht op een hashtag rusten, dan zijn er altijd nog de (wettelijke) beperkingen op een dergelijk recht. Zo zal het bijzonder lastig worden om op te treden tegen gebruik van een beschermde naam in een nieuwsbericht.

Het ziet er dus naar uit dat de gevestigde intellectuele eigendomsrechten niet eenvoudig ingeroepen kunnen worden. Wel kan er een zekere bescherming uitgaan van een hoge bekendheid van een hashtag, maar ook daar zitten haken en ogen aan. Een hoge bekendheid kan enerzijds de onderscheidende kracht versterken, maar tegelijkertijd ook leiden tot een verwording tot algemeen gebruikte taal, waardoor het automatisch in het publieke domein terecht komt en door iedereen gebruikt mag worden.

Als slagzin?
Ook bij de aanvraag tot inschrijving van een slagzin vindt er een toetsing plaats. Hoewel de drempel een stuk lager ligt in vergelijking met het auteursrecht of het merkenrecht moet er alsnog sprake zijn van een zekere mate van onderscheidende kracht. De slagzin mag bijvoorbeeld niet puur beschrijvend zijn (“De lekkerste broodjes”) of deel uitmaken van het normale taalgebruik (“Alleen het beste is goed genoeg”). Inschrijving van een slagzin geeft een duidelijke boodschap naar buiten dat een claim wordt gelegd op die slagzin.

Voor wat betreft de beoordeling van hashtags als slagzin geldt geen andere beoordeling ten opzichte van ‘gewone’ zinnen. Een hashtag komt dus in aanmerking voor inschrijving wanneer deze voldoet aan de eisen voor een normale slagzin. Overigens zal de beschermingsomvang van een normale slagzin mét spaties en zonder het #-symbool in veel gevallen ook de hashtag-variant omvatten, waardoor er in de meeste gevallen geen noodzaak is om uitsluitend de hashtag als slagzin aan te vragen.

Conclusie
Niet alle hashtags zijn te beschermen, maar het Slagzinnenregister biedt wel mogelijkheden. De vraag of een hashtag te beschermen is wordt op dezelfde manier beantwoord als wanneer het gaat om een aanvraag in gewone schrijfstijl. Een hashtag-slagzin met voldoende twist kan dus gewoon worden ingeschreven. #uwregelgeregeld!

Door: Bram Duivenoorde, Bart Heijboer en Peter Simonis
GVR/Slagzinnencommissie 

Coq d’Honneurs voor Slaven Mandic, Nathalie Peters en Dinesh Sonak

Er is een Coq de Grand Honneur voor Christian van Thillo (De Persgroep).

Het Genootschap voor Reclame (GVR) maakte maandagavond tijdens het Hanendiner in de A’DAM toren de winnaars bekend. Ieder jaar reikt het Genootschap drie prijzen uit, voor de Jonge Haan, het meest opvallende talent onder de 30 jaar, de Coq d’Honneur, iemand die dit jaar het meest is opgevallen voor zijn of haar bijdrage voor het vak en de Coq de Grand Honneur, een Oeuvreprijs.

Coq d’Honneurs

Slaven Mandic (Wayne Parker Kent)

‘Als CEO en founder van digital publisher Wayne Parker Kent geeft Mandic richting aan het vak. Waar traditionele uitgeverijen het soms moeilijk hebben kent Mandic met z’n online platformen in Nederland en België alleen maar groei. De publishing portfolio van Wayne Parker Kent omvat inmiddels een portfolio van 19 online magazines en bereikt zo’n 8 miljoen bezoekers per maand. Naast uitgever bevat Wayne Parker Kent ook een contentmarketingbureau WPK/The Agency, waarmee campagnes worden gemaakt voor internationale merken als Booking.com, Samsung en Google.’

DSC_0188

 

Nathalie Peters (IPG Mediabrands)

‘Met enorme drive en passie zet Nathalie (foto boven met Willem-Albert Bol) zich voortdurend in voor een complete digitale transformatie van de gehele Nederlandse marketing- en communicatiebranche. Keer op keer weet zij de branche te inspireren en enthousiasmeren met relevante trends en innovaties. Nathalie doet dit niet alleen vanuit haar houdanigheid als Head of Digital Transformation bij werkgever IPG Mediabrands maar ook vanuit het voorzitterschap van IAB Nederland en als jurylid van de Esprix (sinds 2014), de Cannes Lion Cyber Jury en de Mercurs.’

DSC_0199

 

Dinesh Sonak (ADCN)

‘Sonak wint de coq d’honneur vanwege de ultieme wijze waarop hij zijn achtergrond in economie en strategie combineert met een passie voor creativiteit en cultuur. Op een gedreven, inspirerende manier heeft Dinesh de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan het verhogen van het niveau van creativiteit in Nederland. Hij maakt zich sterk voor het samensmelten van disciplines, maar ook voor het vergroten van de positieve impact van creativiteit op cultuur en maatschappij. Hiervoor werkte hij onder andere voor Heineken, THNK School of Creative Leadership en frog design in Europa, Afrika en India.’

DSC_0210

 

Coq de Grand Honneur: Christian van Thillo (De Persgroep)

‘De Coq de Grand Honneur, een ouvre-prijs voor iemand die zich langdurig voor het vak heeft ingezet ging naar de directeur van de Persgroep Christian van Thillo. In 1990, op 28-jarige leeftijd, kreeg Christian van Thillo voor het eerst de leiding over een uitgever in België. De uitgever bestond toen uit twee krantentitels en enkele tijdschriften. In 30 jaar is het bedrijf gegroeid van een Vlaamse uitgever met 80 miljoen euro omzet naar een multinationaal met 1,4 miljard euro omzet. In een dalende markt waarin grote partijen uit Silicon Valley vechten met de gevestigde namen om mediatijd is het bijzonder dat de meeste omzet nu uit Nederland komt. Van Thillo’s opmars in Nederland begon met de overname van Het Parool, vandaag de dag is De Persgroep met 700 miljoen euro een toonaangevend mediahuis in Nederland geworden. De jury erkent Van Thillo’s blijvende positieve rol op de transformatie van Nederlandse media naar duurzame businessmodellen voor zowel print als online.’

DSC_0219

 

De Jonge Haan gaat naar Jip Samhoud

Voor de Jonge Hanen waren drie mensen genomineerd, die zichzelf elk moesten presenteren tijdens het Hanendiner met een uitleg waarom zij de meeste waarde toevoegde voor het vak. Na een stemming en uitvoerige discussie tussen de leden van het genootschap won Jip Samhoud van Liam Tjao en Nadine Bol.

Samhoud (&samhoud media) is de oprichter en directeur van &samhoud media en de VR cinema. Bekende campagnes zijn de Ruimte & Dino campagnes voor Albert Heijn en een VR ballet in samenwerking met Samsung en het Nationaal Ballet. Zijn VR cinema was de eerste bioscoop waarin je permanent een virtual reality ervaring kunt krijgen. Inmiddels is er een internationaal netwerk van VR cinema’s.

DSC_0183 DSC_0170

De prijsuitreiking werd deze keer mede mogelijk gemaakt door MassiveMusic.

(Jong) GVR reist af naar NextM

NextM Jip Samhoud van &samhoud media

Op uitnodiging van Marion Koopman (winnares van de Coq d’Honneur 2017 en CEO bij de Greenhouse Group) reisden wij op 6 juli 2017 met een klein (jong) GVR gezelschap af naar NextM in Eindhoven. NextM, het jongste en meest innovatieve marketing festival van Nederland. Een dag waarop de nieuwste technologieën, design, eten, muziek en jonge marketing professionals samenkomen om te ervaren hoe de allernieuwste innovaties de toekomst van tech, media, social en entertainment vorm zullen geven. Onderstaand een vluchtig OF traag verslag. Aan jou de keuze dus. Voor de vluchtige versie lees je alleen de dikgedrukte woorden; de trage versie spreekt voor zich.

NextM Anouke Jansen Wouter Glaser Linda Boks Rein Hannah Bojahr.
NextM Anouke Jansen Wouter Glaser Linda Boks Rein Hannah Bojahr.

8:45 uur Station Amsterdam Zuid. Onrust. De trein vertrekt bijna en het reisgezelschap is nog niet compleet. Maar gelukkig is daar de (ogenschijnlijke?) kalmte van reisleider Wouter Glaser (jongste lid van het GVR bestuur en oprichter van Glasnost). Alles onder controle. Kaartjes gekocht en dan toch nog even een sprintje naar het perron om op tijd in de trein richting het Zuiden te springen. Hoewel sommigen onder ons zich nog verwonderen “waarom dan toch helemáál in Eindhoven?!” komen we (slechts) een ruim uurtje later aan op het station. En dat zonder vertraging.

 

Vertragen… Maarten Baas, Dutch Designer en eerste spreker op het festival, weet er alles van. Hij heeft het zelfs tot kunst verheven. In een wereld waarin technologische ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen en snelheid en efficiëntie het hoogste goed lijken, bevraagt Maarten de status quo door zich aan het meest trage ontwerpproces ooit te wagen. Het eindresultaat – een stoel die momenteel vorm krijgt rondom een mal in een uiterst traag groeiende boom – zullen wij over 200 jaar niet meer meemaken. (“Of toch wel?,” knaagt de technologische ontwikkeling op de achtergrond.)

Ook Harry Veldhuis van World Food Center Development erkent de kracht van vertragen. Want… hoewel dit ambitieuze project van alle nieuwste technologische ontwikkelingen voorzien zal zijn, staat vooral de beleving van de bezoeker centraal. Zien, proeven, ruiken, voelen en horen. Consumenten en producenten krijgen in het WFC prikkelende ontmoetingen rond alle onderdelen van voedsel en voedselproductie. “Met ontwerp van BCR (ontwerper Disneyland) en adviseur van Efteling vertelt het #WorldFoodCenter geen sprookjes maar eerlijk eten-verhaal” tweette Linda Boks (bestuurslid GVR en mede-aanwezige) terecht.

NextM Jip Samhoud van &samhoud media
NextM Jip Samhoud van &samhoud media.

“Wij denken veel te traag en klein, hier in ons kikkerlandje,” haalt spreker Jip Samhoud ons weer bij de les. De 27-jarige oprichter van &samhoud media is het brein achter het nieuwste Nederlandse exportproduct: de virtual reality-bioscoop. Het nieuws over de VR-bios in onze hoofdstad ging de hele wereld over en bereikte zo ook China. Binnen no-time was daar een mailtje van Chinese ondernemer Bin Gu, met wie Jip al even snel tot een deal kwam. Tussen het eerste mailtje van Gu en de opening van de eerste 5 Chinese bioscopen zit ongeveer 3 maanden. In totaal staan er 100 op stapel. En ondertussen blijven de aanvragen binnenlopen, onder meer uit Rusland, India, VS en Mexico.

We sluiten de dag af met een sterke presentatie van Jacco Ter Schegget. Als President bij OgilvyOne China reisde hij 3 jaar geleden af naar het land van de rijzende zon. Nu, mede mogelijk gemaakt door zijn outsiders view, deelt hij met ons zijn scherpe observaties uit een cultuur en digitaal landschap waarin ‘snelheid’ een van de hoofdrollen speelt. Jacco’s presentatie (net als de overige presentaties tijdens het festival) is terug te vinden op de Facebookpagina van NextM. Een aanrader.

De toekomstige generatie digitale marketeers aan het woord
De toekomstige generatie digitale marketeers aan het woord

17:30 uur Intercity Eindhoven – Amsterdam. Rust. Gezellig met het reisgezelschap samen terug met de trein. We blikken terug op een mooie dag vol inspiratie en praten over opgedane kennis. Maar ook over onze persoonlijke paden. Hoe we de hectiek van ons vak soms ontvluchten en vertragen door een dag op het strand of zelfs een sabbatical. Een thema dat ons bezighoudt.

Tot slot. In lijn met dit verhaal, vraag ik me als schrijfster van dit artikel af of een online verslag zoals dit überhaupt nog gelezen wordt en door wie. Mocht je mee willen doen aan mijn onderzoekje en ieder woord gelezen hebben, bevestig me dat dan graag even in een berichtje via LinkedIn. Mijn naam is Anouke Jansen.

Dit verslag komt hiermee tot een eind. Onze speciale dank gaat uit naar Marion Koopman en de organisatie van NextM en partners. Of zoals ze dat in Eindhoven mooi verwoorden: “Houdoe & bedankt!”.

Genootschap voor Reclame viert Hanendiner bij JWT

30 januari heeft het Genootschap voor Reclame (GVR) de winnaars voor de meest opvallende verschijningen in het vak bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Hanendiner. Het genootschap, dat al sinds 1923 bestaat, reikt elk jaar drie prijzen uit: de Jonge Haan, het meest opvallende talent onder de 30 jaar, de Coq d’Honneur, iemand die dit jaar het meest is opgevallen voor zijn of haar bijdrage voor het vak en de Coq de Grande Honneur, een oeuvreprijs.

 

Coq d’Honneur

Tijdens de avond werden er drie Coq d’Honneurs uitgereikt aan mensen die dit jaar veel inzet hebben getoond voor het vak: Willem-Albert Bol, Hans Brouwer en Marion Koopman.

Willem-Albert Bol kreeg een Coq d’Honneur vanwege zijn onvermoeide blijvende inzet voor het vak. Bol heeft het vak in verschillende hoedanigheden bekeken, van bureaurol bij TBWA tot klankfuncties bij Vodafone en z’n huidige rol als creative director bij de De Persgroep. Naast het werk zet hij zich ook in voor verschillende besturen, zoals het GVR waar hij dit jaar na tien jaar bestuur afscheid neemt.

Als oprichter van Massive Music zorgde Hans Brouwer voor een synergie tussen muziek en reclame. Dat begon met de juiste muziek vinden voor onder commercials, later ging hij ook op zoek naar hoe een merk klinkt. En dat sloeg aan, Massive zit inmiddels over de hele wereld. Zijn verdienste dit jaar kwam door zijn bijdrage aan de ADAM toren, een nieuwe creatieve hub in Amsterdam, die in de iconische Shell toren blijvend zal bijdragen aan de creatieve ontwikkeling van de stad.

Marion Koopman heeft in haar carrière vooral het digitale pad bewandeld. Na functies als  director bij XS4ALL en Hi werd ze in 2012 CEO bij de Greenhouse Group, een datagedreven bureau in Eindhoven met inmiddels 300 medewerkers dat voor merken zoals Vodafone, Eneco en Marktplaats online campagnes maakt.

 

Coq du Grand Honneur

De Coq du Grand Honneur ging naar Ralph Wisbrun van J Walter Thompson voor zijn jarenlange zichtbare bijdrage aan het vak. Zijn carrière in de reclame begon in 1985, hij werd CEO van PPGH/JWT in 1994 en drie jaar later startte hij UbachsWisbrun. Het bureau van het jaar won in de afgelopen twintig jaar vele prijzen en werd dit jaar zelfs bureau van het jaar.

 

Jonge Haan

Voor de Jonge Haan waren drie mensen genomineerd, die zichzelf elk moesten presenteren tijdens het Hanendiner met een uitleg waarom zij de meeste waarde toevoegde voor het vak. Na een stemming van het genootschap won Rein Hannah Bojahr van Ebel Slijp en Tim Degenaars.

Rein Hannah Bojahr (Dawn) heeft in haar korte loopbaan al voor zowel adverteerders als bureau’s gewerkt. Als account producer bij NATWERK, Marketing & Brand Activation voor Heineken in Malta en in haar huidige functie als Brand Producer bij Dawn. Het GVR heeft haar vooral genomineerd vanwege haar werk als founder en board member voor RA*W University, een initiatief om studenten te koppelen aan de wereld van marketing en advertising. RA*W en RA*W University organiseren inspiratiessessies en trainingen bij reclamebureaus, een collegetour op hogescholen en universiteiten en zij adviseren bureaus en opleidingen om jong talent beter op te leiden.

Ebel Slijp (Refreshworks) was genomineerd vanwege zijn duale bijdrage aan het vak, zowel op het gebied van digitale reclame als op duurzaamheid. In zijn rol als MD voor het digital agency Refreshworks heeft hij onder gewerkt voor Miley Cyrus, Specsavers en KLM. Daarnaast is hij Senior Operations Manager voor Hyperloop, een bedrijf dat is geïnitieerd door Elon Musk en er aan werkt om transport met de snelheid van het geluid mogelijk te maken.

Er zijn weinig millenials die RUMAG niet kennen. Met 609.403 likes op Facebook heeft Tim Degenaars binnen drie jaar een community opgebouwd van mensen die het merk en de quotes zoals Waarom.zouden.we.alleen.rusten.in.vrede Waarom.leven.we.ook.niet.gewoon.in.vrede zo leuk vinden dat zij van hun Facebook pagina een eigen imperium hebben gemaakt, inclusief adverteerders die met ze samenwerken. De volgende stap is een eigen televisiezender. Tim maakte onlangs een videoclip voor het merk waarin ‘het kleine gebaar’ centraal staat.

 

Hieronder een korte fotoreportage van de avond. Alle foto’s zijn gemaakt door Jordi Wallenburg.

 

260A3559
V.l.n.r. Rein Hannah Bojahr, Hans Brouwers, Willem-Albert Bol, Marion Koopman, Ralph Wisbrun

260A2947
Genomineerden voor de Jonge Haan. V.l.n.r. Tim Degenaars, Ebel Slijp en Rein Hannah Bojahr.

260A3100
De Jonge Haan werd gekozen door leden van het Genootschap voor Reclame.

260A3302
Food creative Robbie van J. Walter Thompson verzorgde met zijn collega’s een uitgebreid diner.

Leden GVR bespreken snijvlakken tussen commerciële goede doelen en filantropische commerciëlen

Begin oktober kwamen leden van het Genootschap voor Reclame op uitnodiging bijeen om zich te buigen over het thema ‘Goede doelen worden steeds commerciëlen, commerciëlen willen steeds meer goed doen’. Decor was het hoofdkantoor van De Persgroep in Amsterdam. Terwijl de dagbladredacties zich opmaakten voor de nachtelijke krantendeadlines, belichtten vier sprekers verschillende kanten van dit boeiende thema.

Wouter Glaser (Glasnost) sprak de column van Lilian Geijsen (Ben & Jerry’s) uit. Ben & Jerry’s probeert als populair ijsmerk duurzaamheid in de hele productieketen een plek te geven. Zo worden de brownies in hun Chocolate Fudge Brownie-ijs gebakken door mensen met een beperking.

Eveline Aendekerk (Dance4Life) ging in op het wankele evenwicht tussen ‘goed doen’ als professie en ‘goed doen’ als instelling. Wanneer een goed doel een bedrijfsmatige fout maakt, ligt dat onmiddellijk onder een vergrootglas. Goede doelen moeten zich volgens haar dus net zo professioneel opstellen en inrichten als commerciële bedrijven.

Als derde spreker vertegenwoordigde Theo Schuyt, professor filantropie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, de wetenschappelijke invalshoek op dit thema. Wat maken goede doelen eigenlijk bij burgers en bedrijven los? Hoe kijken we naar onszelf als we deze organisaties aangrijpen, om iets goeds te doen?

Ten slotte vermaakte Aad Kuijper (Alfred) de aanwezigen met zijn inzet van de Pyramide van Maslov bij uiteenlopende onderwerpen als primaire levensbehoeften, chocolade, reclames en kerst.

Zoals gebruikelijk bij bijeenkomsten van GVR kwam er een goede discussie op gang waarin duidelijk werd dat veel aanwezigen een persoonlijke interesse voor het onderwerp hadden. Een groot deel zette zich – als individu of met een organisatie – in voor het goede doel.

Het was kortom een geslaagde avond, waarbij De Persgroep als gastheer uitvoerig bedankt werd, met een thema en discussie om de dag erna nog even bij stil te staan.

 

260a0399 260a0257

 

Foto’s Jordi Wallenburg

Scroll To Top